vastgoed kopen

Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

24 april 2017

Ook in 2016 is de lage rente een belangrijke stimulans gebleven voor de aantrekkende vastgoedmarkt. Tegenover 2015 waren er ruim 8 procent meer transacties.

De ultralage rente blijft erg interessant om meer te lenen en te investeren in een eigen woning, een buitenverblijf of een opbrengstpand. Vorig jaar werd er vooral geleend voor de aankoop van bestaande panden. Minder dan 20% van de leningen was bestemd voor nieuwbouw.

Wat nieuwbouw betreft werden er vooral veel nieuwe appartementen bijgebouwd, dicht tegen of middenin de dorpscentra. Ondanks de sterke toename blijven deze appartementen vlot verkopen. Er zijn ook steeds meer alleenstaanden die de vraag naar eenkamerflats de hoogte in duwen. Een extra slaapkamer maakt de prijs van een appartement gemiddeld gezien ook ruim één derde duurder.

Wat de prijzen betreft werden de woonhuizen gemiddeld gezien 1% duurder. Er zijn enkele regionale uitschieters met stijgingen tot zo'n 5% of dalingen tot zo'n 3%. De appartementen werden een kleine 4% duurder en de bouwgronden werden in de meeste regio's ook enkele procenten duurder.

Ook voor 2017 worden bescheiden prijsstijgingen verwacht, die mogelijk zelfs onder de inflatie uitkomen. De rente zal nog laag blijven en het aantal transacties zal hoog blijven, waardoor ook het risico op een stevige prijscorrectie laag blijft.