vastgoed kopen

Investeren in parkings

Parkeerplaatsen of garageboxen

Op veel plaatsen is er een nijpend tekort aan parkeerplaatsen en de prijzen van garageboxen swingen dan ook de pan uit. Aan de Belgische kust betaal je al snel veel meer dan 50.000 euro voor een garagebox en het verhuren van dergelijke garageboxen zorgt voor een aantrekkelijk rendement. Door de relatief lage instapprijs is dit een vastgoedbelegging die voor veel mensen heel toegankelijk is.

In de meeste drukke steden betaal je 25 tot 30.000 euro voor een garagebox, registratierechten inbegrepen. Denk goed na over de ligging: alleen als er een groot tekort is aan parkeerplaatsen kan je een mooi rendement realiseren als verhuurder. Mensen worden er gek van als ze elke dag tot tientallen minuten moeten zoeken naar een parkeerplaats. Als er bovendien betalend parkeren van toepassing is in de stad, dan worden parkeerplaatsen nog veel aantrekkelijker. Mensen die regelmatig geconfronteerd worden met een boete of retributie zullen al snel het huren van een parkeerplaats overwegen.

In minder drukke gebieden kan je al een garagebox kopen voor zo'n 15.000 euro. De huurprijs zal dan eerder op 50 à 60 euro per maand liggen. De onroerende voorheffing die je jaarlijks moet betalen zal uitkomen op gemiddeld 1 à 2 maanden huur. Het uiteindelijke nettorendement zal vaak uitkomen tussen de 3 en 4%. Alleen in de echt drukke steden zijn rendementen van 5% en meer mogelijk.

Naast het aantrekkelijke rendement kan je mogelijk ook een mooie meerwaarde realiseren als het parkeerprobleem in de toekomst nog toeneemt.

Btw plichtig?

Bedragen de huurgelden die je ontvangt meer dan ongeveer 5.500 euro per jaar? Dan kan je als verhuurder van losstaande garages BTW plichtig worden. Je moet dan 21% btw doorstorten aan de overheid. Een garage die je verhuurde voor 121 euro zal je dan nog slechts 100 euro opbrengen, wat het rendement dus sterk zal aantasten.

Als btw plichtige ondernemer heb je natuurlijk ook wel een aantal voordelen. De BTW op goederen en diensten die je aankoopt voor jouw garages zal je ook kunnen aftrekken. Ook bij het verwerven van een nieuwe parking zal je de BTW kunnen terug vorderen.

Dit geschetste btw verhaal gaat wel alleen op voor de losse verhuur van parkeergelegenheid. Een parking die bij een appartement hoort is steeds vrijgesteld van btw, ook al wordt deze parking apart aangerekend.

Grote publieke parkings

Ook het investeren in grote publieke parkings wint aan belang. Zulk een parkeerplaats moet betaald worden per uur of per dag. Betalingsproblemen, huurachterstand, schade en leegstand komen niet voor en de onderhoudskosten zijn ook minimaal. Dat maakt het beleggen in parkeerplaatsen erg interessant.

Zoals bij de meeste vastgoedinvesteringen is de locatie ook bij parkings sterk bepalend voor het rendement. In een erg drukke omgeving zal de jaarlijkse opbrengst uiteraard hoger liggen.


Actuele projecten

  • Instap vanaf: €102.500
  • Deze parking is gelegen nabij de haven van Zeebrugge. Profiteer van de voordelen van beleggen in vastgoed zonder zorgen én aan een lagere prijs dan een woonhuis of appartement. Lees meer >>
  • Nieuwpoort heeft een groot parkeerprobleem, investeer daarom in garageboxen in Nieuwpoort bad. Lees meer >>
  • Instap vanaf: €100.000
  • Met Creaparking kan je zorgeloos investeren in parkings. De aankoopprijs ligt relatief laag en er is weinig kans op huurschade. Bovendien heb je geen last van slecht betalende huurders. Lees meer >>

Gratis nieuwsbrief

We brengen je op de hoogte als er nieuwe investeringsprojecten zijn.

E-mail adres: